Bijna de helft van de Grieken heeft een belastingschuld, en dus gaat het met die bailout nooit wat worden. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Een adviseur van de Turkse president Erdogan is erg bedreven in het raken van een historisch erg gevoelige snaar. Volgens Yigit Bulut, de vertrouweling van Erdogan, is de EU de nieuwe “zieke man” van de wereld. “Ik zie graag dat ze in quarantaine blijven, zodat hun ziekte ons niet besmet”, zei Bulut op de staats-tv over de EU.
Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw stond de voorloper van het moderne Turkije, het Ottomaanse Rijk, bekend als de ‘zieke man’ van Europa. Bulut suggereert dat de EU steeds meer de speelbal wordt van buitenlandse mogendheden.
2. Nikolaus von Bomhard, de CEO van de Duitse verzekeraar Munich Re, denkt dat de staatsrentes in de Eurozone naar krankzinnige niveaus zullen dalen, lager zelfs dan de niveaus die vorig jaar april werden bereikt. Von Bomhard zei vanochtend tijdens de conference call naar aanleiding van de jaarcijfers dat de Duitse 10-jaars staatsrente, de barometer voor de rente in de Eurozone, zal dalen naar 0 of zelfs negatief zal worden.
Vorig jaar april daalde de Duitse 10-jaars staatsrente naar een historisch dieptepunt van 0,05 procent, het laagste niveau ooit. Superbelegger Bill Gross, een zwaargewicht in de obligatiemarkt, zei daarop dat de Duitse 10-jaars staatslening de “short van de eeuw” is. De rente schoot vervolgens in anderhalve maand tijd naar 1 procent met de stille goedkeuring van de ECB, die geen poging ondernam de markt te kalmeren. Voor de ECB bestaat er namelijk zoiets als een te lage rente.
3. Europese autoverkopen zijn booming, behalve in Nederland. Volgens ACEA, de lobby-organisatie van autoproducenten, stegen verkopen van nieuwe personenauto’s in februari met 14,3 procent vergeleken
met dezelfde maand in 2015. Over de eerste twee maanden van het jaar bedroeg de groei 10,1 procent vergeleken met de eerste twee maanden in 2015.
In Nederland daalden de autoverkopen voor de tweede maand op rij vanwege de aanscherping van de bijtelling per 1 januari. Over de eerste twee maanden bedroeg de krimp 14,9 procent. Verder zag Volkswagen zijn marktaandeel slinken van 25,4 naar 24 procent vanwege het uitlaatgassenschandaal.
4. Dit is waarom het nooit wat gaat worden met de Griekse bailout nummer 3. Volgens de krant Kathimerini heeft bijna de helft van de Grieken een belastingschuld. En die schuld steeg vorig jaar met 14 procent naar 86 miljard euro. Dat is meer dan de helft van het Griekse BBP.
Rijke Grieken die de belastingmoraal aan hun laars lappen zijn hoofdverantwoordelijk voor de belastingschuld. Volgens de krant zijn ruim 5.000 belastingbetalers verantwoordelijk voor 66,6 miljard euro van de uitstaande belastingschuld.
Griekenland moet van de Troika de komende jaren toewerken naar een begrotingsoverschot om op termijn zijn buitenlandse noodleningen af te betalen. Maar waarom zouden Grieken hun belasting wel gaan betalen als hun geld naar de gehate schuldeisers gaat?
5. Op Euronext kunt u beleggen in een hedgefonds, Pershing Square. Pershing Square wordt gemanaged door ene Bill Ackman. Een hedgefondsmanager is meestal iemand die heel slim is en bovendien denkt dat hij (of zij) ook slimmer is dan de markt (anders was de persoon geen hedgefondsmanager geworden).
Soms verslaan hedgefondsen de markt. Vaak is dat geluk, soms doordat de hedgefondsmanager inderdaad echt heel slim is. Het kan daarentegen ook heel erg mis gaan bij een hedgefonds. Soms gaat het dermate slecht dat een hedgefonds zichzelf ‘opblaast’. Die kant gaat het nu op met Pershing Square. Pershing Squares grootste positie is in de farmaceut Valeant. De koers van Valeant maakte op dinsdag een snoekduik van 50 procent naar 33,51 dollar.
Gisteren bleek dat Valeant de boeken niet meer op orde heeft. Bovendien was de communicatie een puinhoop. Aandeelhouders (en ook schuldeisers) hebben inmiddels alle vertrouwen verloren. Inclusief Ackman, die op een veel hoger niveau is ingestapt. Volgens persbureau Bloomberg News heeft Ackmann 21,6 miljoen aandelen Valeant in portefeuille die hij heeft gekocht tegen een gemiddelde prijs van 185,81 dollar per stuk (de koers van Valeant is in elkaar gezakt doordat short sellers het bedrijf op de korrel genomen). Inclusief opties heeft Ackmann inmiddels 89 procent van zijn belegging van 4,1 miljard dollar in Valeant in rook zien opgaan.
Vóór de koersval van dinsdag stond Ackman voor het jaar op een verlies van 19,3 procent. Dat verlies is alleen maar groter geworden, maar niet alleen door de crash in Valeant. Ackmann moet noodgedwongen posities in andere beleggingen afbouwen om marges te dekken en geldschieters te betalen die hun inleg in zijn hedgefonds opeisen.
6. DNB-baas Klaas Knot moet vandaag zich verantwoorden voor de Tweede Kamer over het ECB beleid. Kamerleden zijn namelijk boos omdat pensioenfondsen onder water staan vanwege lage rentestanden. Dat Knot in de ‘hot seat’ zit, heeft hij volledig aan zichzelf te danken. De rente in de Eurozone is laag omdat de private sector niet leent, maar schulden aflost om balansen weer gezond te maken.
Met het ruime monetaire beleid is het proces van ‘deleveraging’ iets minder sloom en pijnlijk dan bij een krapper monetair beleid. Zou de ECB een krapper monetair beleid voeren om spaarders te ‘helpen’ dan zouden steeds meer bedrijven, huishoudens en overheden failliet gaan. Uw pensioenfonds verliest dan heel snel in plaats van heel langzaam geld.
Er is een manier om de rente én de economische groei omhoog te krijgen. Dat is als de overheid de economie stimuleert met investeringen en deze financiert met de overtollige besparingen van de private sector. Simpel gezegd: met schulden. De groei zal aantrekken en de rente zal stijgen.
Klaas Knot is echter tegen. Knot is namelijk een fiscale en monetaire masochist: tegen ruim fiscaal en monetair beleid, ongeacht de omstandigheden. Zelfs wanneer de economie eens in de 100 jaar – zoals nu – door onderbesteding in een depressie is beland.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl